Zdravá strava - ZŠ-Olbramovice

Základní škola a mateřská škola OLBRAMOVICE, okres Benešov
Přejít na obsah
AKTUALITY
27.5. - 31.5.
Škola v přírodě -
Kroužky nad Moníncem
4.6.
soutěž - atletická všestrannost
5.6.
návštěva páťáků v ZŠ Votice
7.6.
den s myslivci
8.6.
Sportovní rodinné klání
24.6.
školní akademie
25.6.
duatlon


KDE NÁS NAJDETE
počítadlo.abz.cz
Počasí Olbramovice (okres Benešov) - Slunečno.cz
Zdravá strava

Hlavní jídla – luštěniny
Pro využitelnost bílkovin je vhodná kombinace luštěnina + obilovina. Nevhodné je podávat luštěniny s živočišnou bílkovinou jako je maso, uzenina, uzené.
Pokud možno nepodávat ani s vejci = horší stravitelnost + nadbytek bílkovin u dětí.
             
Přesnídávky a svačiny
Nepodávat žádné uzeniny a paštiky
Zdroj www.izzs.cz, www.skutecnezdravaskola.cz

Stravování v předškolním a školním věku
V předškolním a školním věku se vytvářejí stravovací návyky, které mají rozhodující vliv na dospělého člověka. Z tohoto důvodu je školní stravování považováno za významný výukový prostředek, a proto je i státem dotován (znamená to, že cenu oběda, kterou zaplatíte, také projíte).

Význam výživy od šesti do dvanácti let
Dítě je závislé na tom, jakou dostane výživu. Zlozvyk u školních dětí je vynechávání snídaně (spěchají - mají málo tekutin, což se projevuje únavou, nepozorností ve škole, bolestí hlavy). V případě dlouhodobějšího nedostatku tekutin může dojít i k onemocnění ledvin. Zavedením správného pitného režimu můžeme těmto rizikům předejít. Příjem tekutin by měl být rozdělený rovnoměrně do menších dávek během celého dne. Napít bychom se měli ještě před tím, než pocítíme žízeň. Dbáme na to, aby děti měly možnost napít se kdykoli během dne vody, čaje, mléka, kakaa, ovocné nebo zeleninové šťávy.
 
Od 6 do 12 let se jedná o období pozvolného růstu. Energická potřeba organismu je 7 500 kJ - 8 340 kJ (1800-2000 kcal). Nedostatek nebo nadbytek energie se může projevit špatným stavem výživy nebo obezitou. Významnou úlohu má zdravotní stav a pohybová aktivita dítěte. Zdrojem energie jsou sacharidy. Sacharidy tvoří nejvýznamnější část naší stravy. Hojně jsou obsaženy v obilovinách, luštěninách a zelenině. Se sacharidy souvisí další složka naší potravy – vláknina. Vláknina vyskytující se především v ovoci a zelenině pomáhá snížit hladinu cholesterolu. Vláknina v celozrnných potravinách zvětšuje objem tráveniny a tak podporuje správnou činnost střeva a brání zácpě. Konzumace potravin bohatých na vlákninu musí být nezbytně doprovázena dostatečným přísunem tekutin, jinak dochází k pocitu těžkosti a k zácpě. Další složkou naší potravy jsou tuky. Tuky jsou v naší výživě nepostradatelné v odpovídajícím množství a kvalitě. Slouží jako zásobárna energie. Vitamíny a minerální látky nepřinášejí tělu žádnou energii, ale jsou nenahraditelné, např.:
 
vitamín D – zajišťuje resorpci vápníku a mineralizaci kostí (tvorba kostí, zubů), vyskytuje se v mléku, vejcích, rybím tuku, houbách
fosfor – je důležitý pro správnou funkci ledvin, pro mozek a nervovou tkáň, podporuje růst tkání, zdrojem je tmavý chléb, obilné klíčky
zinek – urychluje proces hojení ran, vyskytuje se v hovězím a vepřovém mase, játrech, vejcích
jód – zlepšuje myšlení, léčí sníženou funkci štítné žlázy, vyskytuje se v mrkvi, bramborách, hroznech, černém rybízu, jodizovaných výrobcích, mořských rybách

Školní jídelna
- školní jídelna se řídí výživovými normami, průměrnou spotřebou potravin a rozpětím finančních normativů na nákup potravin
- školní jídelna se řídí vyhláškou o školním stravování, v jejíž příloze jsou uvedeny finanční normativy
- při přípravě pokrmů v jídelně se postupuje podle receptur pokrmů pro školní stravování
- při sestavování jídelníčku používáme tyto publikace: Zdravá výživa v mateřské škole, Receptury pokrmů pro školní stravování I., II., III., Receptury se zvýšeným obsahem vlákniny
- hlavním pravidlem při sestavování jídelníčku je pestrost, vhodné množství a poměr
- kontrolou správného jídelníčku je spotřební koš, který musí všechny školní jídelny dodržovat
- v současné době je nutnost omezovat příjem tuků a cukrů a naopak zvyšovat spotřebu zeleniny, luštěnin a ryb
- dozor vede žáky ke správným stravovacím návykům a k ochutnání každého jídla
- děti, které nastupují do ZŠ z naší MŠ, jsou zvyklé na ochutnání každého jídla
- každý strávník může vždy požádat o přidání jídla
Adresa školy:
ZŠ a MŠ Olbramovice, okres Benešov
Olbramovice Ves 4
259 01  Votice
IČ:                         71001174
číslo účtu:             51-4475340277/0100
datová schránka:   vvqmfys
e-mail:                   info@zsolbramovice.cz

Základní škola     317 812 468
Školní družina      705 100 672
Mateřská škola    601 558 032
Školní jídelna       601 558 035
Návrat na obsah